#BUJO – Ce este un Bullet Journal?

De câteva zile am observat o lipsă acută de organizare în viața mea. Cu mâna pe inimă, recunosc, am trei agende (adică 3) pe care le folosesc concomitent: aia neagră, aia maro și aia cu dungi. Pe una am început-o scriind în ea doar task-uri, cealaltă este un fel de jurnal, iar în cea cu dungi strâng diverse idei și gânduri. Mare greșeală. Niciodată nu le nimeresc.

Până acum nici o agendă nu a reușit să mă facă un îndeletnicit în ale organizării, mai degrabă mă simt ca un don Quijote care se luptă cu paginile pierdute în vânt. Să nu mai zic de toate aplicațiile testate pe iPhone.

Eu sunt mai „pe clasic” și nu-mi pot nota ceva mai serios pe telefon. Nu se corelează în mintea mea utilizarea telefonului cu lucrurile seriase. Nu pot să îmi explic. Eu trebuie să scriu pe ceva, adică foaie și pix.

Mă bucur totuși, că Internetul mai citește și mințile noastre uneori. Nu că nu s-ar îndrepta într-acolo.

La plictiseală, pe Facebook, am văzut #BUJO în fața ochilor. Zic, stai să vezi că e ceva cu Asian Food sau vreun restaurant deschis prin București. Apăs și aflu că BU vine de la Bullet și JO de la Journal.

Ce este un Bullet Journal?

Bullet Journal este un sistem de organizare creat de Ryder Carroll, un om obsedat de ”to-do list”-ul perfect. Se numește Bullet pentru că totul se organizează cu ajutorul acelor bullets pe care le găsești și în Microsoft Word sau orice alt editor de documente scrise.

Cel mai mare avantaj al acestui sistem este simplicitatea și minimalismul de care dă dovadă. Nu ai nevoie de nimic deosebit în afară de o agendă sau un caiet și un pix.

Îmi place sistemul atât de mult pentru că îl poți creea de la 0. Îți dă senzația de control și asta m-a cucerit din prima clipă.

Primul pas este ca pe prima pagină a agendei să lași loc unei pagini de Cuprins sau Index. După aceea încep paginile cu taskuri lunare astfel că pe o pagină vei avea lista datelor și zilelor, unde poți nota taskuri pentru zilele respective, iar pe a doua pagină o listă cu taskuri lunare, mai generale: cărți pe care dorești să le citești, prieteni pe care vrei să îi vizitezi, vizita la X medic, de atins un anumit scop personal, etc.

Urmează desigur detalierea pe zile.

Destul cu vorba. Mai bine vizionezi un video și îți vei da seama singur.

Lasă un răspuns