5 motive pentru care merită să vizitezi județul Neamț

on

Cei mai mulți dintre voi probabil știți că m-am născut în Piatra Neamț, dar nu de asta am ales astăzi să vă vorbesc despre acest frumos județ. Ci pentru că atunci când le spun oamenilor că sunt din Neamț, au aceeași reacție: „Serios? E așa frumos acolo!” sau „Vai, nu am fost, dar îmi doresc mult să ajung!” Nu știu cât sunt de sinceri, însă eu clar mă simt cu încă 1% mai mândră că vin de pe plaiuri moldovenești. Bine, asta se mai simte și în accentul meu, uneori.. Ideea e că multe persoane care nu sunt din zonă și au vizitat-o, mi-au spus că le-a plăcut la nebunie acest județ, că s-au simțit foarte bine și că e tare frumos. Ei bine, de aceea, astăzi încerc să fiu puțin mai obiectivă și să vă zic de ce merită să vizitați acest județ și ce puteți face interesant dacă ajungeți aici.

Iar pentru că orice mesaj se transmite mai bine prin imagine, vă voi arăta niște fotografii absolut superbe, culese de la câțiva fotografi talentați și oameni de #prinNeamț care iubesc acest loc.

Un loc plin de istorie și povești medievale

Nu știu câți dintre voi știți, dar orașul de reședință al județului Neamț, Piatra Neamț, este supranumit „Perla Moldovei”. Când eram mică, mereu mă gândeam de unde această denumire. De-a lungul timpului petrecut în zonă, am conștientizat cât de mult i se potrivește. Pe lângă faptul că orășelul este înconjurat de munți, de aici și o altă denumire a sa, „orașul de la poalele Pietricicăi”, în aer poți simți o atmosferă medievală, te poți transpune cu ușurință în poveștile din manualele de istorie de pe timpul lui Ștefan cel Mare; mai ales dacă ajungi la Curtea Domnească, în zona centrală. Pe lângă celebrul turn cu clopotniță, poți admira frumoasa biserică Sf. Ioan Botezătorul, ctitorită tot de domnitorul moldovean. De asemenea, în oraș sunt o mulțime de biserici cu o arhitectură unică care te vor face să te oprești în drum pentru a le admira, cum este de exemplu Biserica Adormirea Maicii Domnului din zona orașului numită Precista. De asemenea, în jurul Piatra Neamț-ului, poți vizita o mulțime de mănăstiri cu povești pline de istorie pe care localnicii abia așteptă să ți le povestească.

20117024_1495430853812496_8724726040426799996_o
Curtea Domnească Foto: Alex Pers Photography

Peisaje absolut superbe

Dacă ești fotograf amator sau profesionist, crede-mă că vei fi fericit să surprinzi unele dintre cele mai frumoase peisaje pitorești. Recomand să faci un traseu cu mașina la Barajul Bicaz, unde poți avea parte de un peisaj superb asupra lacului de acumulare și a satelor dimprejur. De asemenea, un alt peisaj de vis este cel de pe vârful Muntelui Cozla, unde poți ajunge cu telegondola situată în zona Gării din Piatra Neamț. De sus, poți admira panorama orașului și împrejurimile: superbul lac Bâtca Doamnei, Muntele Pietricica și chiar o parte din Masivul Ceahlău. Crede-mă că apusul privit de sus îți va tăia respirația! Să nu îți fie mare mirarea dacă vei observa o mulțime de cupluri îndrăgostite plimbându-se pe aici, pentru că peisajul este unul foarte romantic. De asemenea, când vei ajunge cu telegondola în vârf, vei observa că sunt amenajate și câteva căsuțe cu specialități din zonă, băuturi calde/reci sau gustări, în cazul în care ți-e poftă de ceva bun. Poți coborî tot cu telegondola sau dacă ești mai aventuros, există un traseu ușor de parcurs pe jos, care îți ia cam o oră.

22181196_1568134866542094_1368617439706139416_o
Panoramă de pe vârful Muntelui Cozla Foto: Alex Pers Photography

Zonă perfectă pentru drumeții pe munte

Pentru cei care iubesc muntele, o drumeție pe Masivul Ceahlău este musai de bifat! Când am urcat prima dată pe Vârful Toaca la o altitudine de 1904 m, știu că mi se înmuiase picioarele, și nu.. nu din cauza febrei musculare, ci pentru că nu mai văzusem vreodată un peisaj atât de spectaculos.. Mă simțeam ca o furnică pe Pământ și tot ce puteam spune era „wow” din 5 în 5 secunde. Traseul străbătut cel mai des de turiști este Durâu-Fântânele-Toaca-Dochia și este potrivit indiferent de anotimp. Cu toate acestea, mai există și alte opțiuni de drumeții, iar unul pe care-l recomand este cel spre Lacul Cuejdel, cel mai mare lac de baraj natural din țară care se întinde în comuna Gârcina, județul Neamț. Știu că Lacul Roșu este mult mai cunoscut, însă acesta este la fel de frumos și s-a format în același condiții.

IMG_5236
Drumeții #priNeamț cu rulota Foto: Alex Filip

Muzee și rezervații naturale

Unul dintre muzeele mele preferate din Piatra Neamț este Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni, pe care trebuie să-l vizitezi neapărat, dacă ești pasionat de istorie și arheologie. Iar dacă nu ești mare fan vizite în muzee, ar trebui să bifezi câteva rezervații naturale din zonă care te vor fascina. Cea mai cunoscută este Cheile Bicazului, situată la granița dintre Neamț și Harghita, o zonă muntoasă, cu serpentine, pârâuri repezi, pășuni, peisaje unice care te vor face să-ți dorești să te întorci în zonă de fiecare dată când vei avea ocazia. Bineînțeles că tot aici află și celebrul Lacu’ Roșu, de o culoare gri-verzuie foarte frumoasă , unde te poți plimba cu barca și savura cel mai delicios kurtos kalacs. Un alt loc unde ar trebui să ajungi este Parcul Natural Vânători Neamț, unde poți admira zimbri plimbându-se în libertate. Aceasta este o atracție turistică extrem de îndrăgită de copii.

21372955_160066677881250_8645816510272503808_n
Cheile Bicazului Foto: Dragoș Asaftei

Activități de relaxare pentru orice anotimp

Nu mai e mult și ne vom trezi cu iarna la ușă, așa că iubitori de schi, snowboard și altele, ar trebui să știți că în Piatra Neamț puteți să practicați sporturi de iarnă pe o super pârtie, cu telescaun și telegondolă (despre care deja v-am spus puțin). Ah, să nu uităm de pantinoarul care mai nou este amenajat exact la Curtea Domnească. De asemenea, vara te poți relaxa la unul dintre cele mai complexe și moderne ștranduri din zona Moldovei, aflat pe malul Bistriței, care pe lângă pisicina cu priveliște de munte, are oportunitate de cazare la cabane, terenuri de tenis și alte activități sportive, dar și terase. Vara aceasta, s-a deschis și primul Aqua Park din Neamț, Blue Eden Aqua Park, aflat în comuna Alexandru cel Bun, la câțiva km de Piatra Neamț. Indiferent de perioada din an în care îți dorești să ajungi în zonă, activități de relaxare se găsesc, important e să fii aici!

15624031_1824729484441848_7622503439188099072_n
Patinoar la Curtea Domnească Foto: Andi Amironoaiei

La final, vă las o fotografie pe care o îndrăgesc foarte mult, cu mine și o priveliște superbă asupra Piatra Neamț-ului. Dacă ajungeți prin județul Neamț sau dacă ați fost, nu uitați să îmi spuneți într-un comentariu ce alte locuri merită văzute și ce v-a plăcut cel mai mult.

IMG_5194

Foto: Instagram, Facebook, arhivă personală

 

0 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Piatra Neamt e orasul meu de suflet. Desi nu am mai fost acolo din 2000, ma leaga muuulte. Acum e sor-mea acolo. Acolo locuieste de vreo 4 ani. Am fost pe Bâtca Doamnei, pe Pietricica, prin toată zona, prin 1998, cu o bicicleta MTB când nu prea se găseau pe la noi. A fost o vacanță de vreo 2 luni petrecută la rudele din zonă. Tot acolo s-a lăsat și cu o poveste de dragoste, na, moldovencele… 🙂 A durat vreo 3 ani. La distanță. Eu sunt de pe lângă București, deci…

  Nice. E un oraș la care țin, pentru că am cunoscut tot felul de oameni și locuri. Thumbs Up!

  1. arinabaston spune:

   Foarte frumos! Și la mine e aceeași poveste.. Chiar dacă nu mai locuiesc de vreo 4 ani acolo, tot mă leagă ceva de Piatra Neamț. Mulțumesc pentru apreciere, Marius!

 2. Roxana spune:

  Sunt din Piatra Neamt dar stau de 10 ani in Braila si am fost si anul acesta in vizita la Piatra…foarte frumos si merita vazut este si Targu Neamt mai ales Cetatea care e superba chiar daca mergi foarte mult pe jos pana ajungi la ea chiar se merita…

  1. arinabaston spune:

   Intr-adevar si Cetatea Neamtului e foarte frumoasa! Chiar ma gandeam cum de am uitat sa o mentionez.. Însa sunt o multime de locuri pe care nu le-am spus pentru ca nu mi-ar fi ajuns un singur articol la cate frumuseti sunt de vazut!

 3. Vasile spune:

  Sânt din com.Gârcina ,localitate lipită ,să zic aşa,de Piatra Neamț.M am născut ,am crescut şi trăiesc în acest loc .Cunosc f.bine acest oraş şi toate cele ce sânt menționate în acest articol ,dar cu un gust amar vă relatez că lacul de la Cuejdel a crescut odată cu mine ,eram un copil când a fost prima alunecare de teren,mă jucam pe albia pârâului,acolo era şi o măngălărie unde mergeam şi lucram în vacanță.Vă zic că am un gust amar ptr.că această zonă este cu un potențial f.mare dar nu s a dorit şi nu se doreşte să se pună în valoare ptr.că interesele domină.Păcat că după aproape trei decenii de la marea revoluție această comună încă înoată în noroi şi praf şi încă nu se mişcă nimic ptr.a fi mai bine.

  1. arinabaston spune:

   Într-adevăr Lacul Cuejdel este prea puțin promovat la adevărata lui valoare, tocmai de aceea am ținut să-l menționez în acest articol. Și eu am crescut în satul Cuiejdi, unde îmi sunt străbunicii, iar acest loc superb este aproape de sufletul meu.

Lasă un răspuns